Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2009 13:20 - Спортисти с увреждания остават без зала
Автор: ismailov Категория: Други   
Прочетен: 1140 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 05.03.2009 13:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Спортисти с увреждания остават без зала Една общинска структура подпомага незрящите, друга им пречи Конфликт между спортен клуб и федерация прераства в местен скандал image image Отношенията между спортен клуб „Явара“ и община Варна за пореден път станаха повод за нервен дебат в комисията „Младежки дейности и спорт“ към Общинския съвет и показаха за съжаление ситуация, в която общината, образно казано, с една ръка дава, а с другата взема. Клубът по джудо, който е известен с практиката си да обучава деца с различни увреждания заедно с останалите си възпитаници, е на път да остане без база за тренировки. Всъщност база има, джудистите на „Явара“ тренират в общинската зала „Локомотив“, но занятията им на практика се спрени. Причината за това е решение на управителя на общинското предприятие „Спортни имоти“ Петър Пасев, който по свое усмотрение слага друг клуб да тренира в часовете на джудистите с увреждания. Заслужава си да кажем, че това е новосъздаден спортен клуб, който подготвя участници в т.нар. свободни двубои, които са комерсиални схватки, тепърва набиращи почитатели у нас. Въпросният клуб няма обаче особени успехи за разлика от „Явара“, чиито състезатели носят на града и страната ни титли от световни и европейски първенства по джудо за хора с увреждания. Успехите на младите незрящи джудисти, обучавани там, са причина община Варна да финансира чрез социалната си програма проект за работа с деца, страдащи от синдрома на Даун. Според потърпевшите нито високите спортни резултати, нито обвързаността със социалния проект обаче не успяват да разубедят шефа на „Спортни имоти“ Петър Пасев да промени решението си и да запази графика за тренировките на „Явара“. „Обяснения за това няма“, каза пред „Народно дело“ управителят на клуба Борис Божков. По негови думи, Пасев му се обадил специално по телефона в края на миналата година, за да му каже, че часовете на тренировките на възпитаниците му ще бъдат променени, защото нарушава законите на страната. Божков обаче твърди, че зад абсурдното обяснение се крие по-сериозен проблем. Управителят на „Явара“ е от дълго време в конфликт с параолимпийската ни федерация, а от своя страна шефът на „Спортни имоти“ взима нейната страна. Кой е крив и кой прав, в случая е трудно да се прецени, но от всичко страдат най-вече младите джудисти, които реално не могат да тренират в новото време, определено за тях. Така на практика им се отрязва един от пътищата за интеграция в обществото и за постигането на резултати, които да им дадат самочувствие на пълноценни личности. Тъй като тези принципи са основни за работата на община Варна с хората с увреждания, не е ясно защо един общински служител ги загърбва и създава пречки за реализацията им. Комисията „Младежки дейности и спорт“ към местния парламент чака обясненията на Петър Пасев, но дали ще може да изиграе ролата на арбитър в спора и да даде възможност „Явара“ да продължи нормално дейността си, засега още не е ясно.

Шампионка обмисля оферти от чужбина
Първата българска международна шампионка по джудо за незрящи Ивомира Михайлова, която е на водач в световната ранглиста за младежи и ученици в тази дисциплина, може да започне да се състезава за друга страна. Проблемите с тренировките на клуб „Явара“, в който тя се е изградила като спортист, в момента създават много трудности в подготовката й за преминаване в по-горната възрастова група на жените. Треньорът Борис Божков призна, че Ивомира има предложения да се участва на големи първенства от името на Франция и САЩ. Засега по негови думи вероятността това да стане е по-скоро теоретична, но ако пречките пред клуба продължат, реално е възможно страната ни да изгуби една от най-обещаващите си млади параолимпийки.

Калинка Попстефанова, директор на „Младежки дейности и спорт“
Правим проверка
Около целия случай има наистина много въпроси. Трябва да проверим причините за промяна на часовете, ползвани от г-н Божков, а също и кой тренира сега на негово място. Длъжни сме също да проверим и информацията около Ивомира Михайлова. Научихме, че тя живее в общинско общежитие, където управителят на „Явара“ е предприел ремонт на стаята й за собствена сметка, което е недопустимо. Не ми се иска да се произнасям по решенията на г-н Пасев. Поискала съм становище от него по случая, но в момента всички дирекции и структури правят предложения за следващия общински бюджет и затова отговорът му се бави. Засега обаче не бива да бързаме с реакциите, защото в случая има и черна и бяла страна.

Петър Пасев, управител на „Спортни имоти“
„Явара“ не е истински клуб
Шефът на общинското предприятие „Спортни имоти“ Петър Пасев обеща на следващото заседание на комисията „Младежки дейности и спорт“ да покаже документи, от които ставало ясно, че дейността на „Явара“ е само с цел облагодетелстването на управителя му. „Това е псевдоклуб, който по прикритието на благородна кауза прибира пари от общината, и затова ще поискаме проверка на цялата му документация“, заяви Пасев. Той също така допълни, че смяната на часовете на тренировки не била негова идея, а по разпореждане на председателя на комисията, общинския съветник Тодор Мутафов. Неговото мнение било, че деца с увреждания не трябвало да тренират вечер, което довело до промяната на графика. 29.01.2009 Веселин Златко


Тагове:   остават,


Гласувай:
0



1. baletlnetpepas - е хайде
21.10.2009 16:46
голяма работа
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ismailov
Категория: Технологии
Прочетен: 341803
Постинги: 204
Коментари: 15
Гласове: 139
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930