Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2009 16:13 - ето че идва и новото ядро на линукс 6.2.32
Автор: ismailov Категория: Технологии   
Прочетен: 1931 Коментари: 0 Гласове:
0



ети излезна новото ядро на линукс което е версия 6.2.32
ето и подробности от линукс-бг.орг


от task_struct(4-12-2009)

На 3 декември излезе версия 2.6.32 на Линукс.

Основни подобрения са:

1) Записване на данните от кеша по отделно за всякой устройстово
Помощни линкове: 1 , 2 , 3 .
"Writeback" в контекста на ядрото може да се определи като процес на записване на "мръсна" памет от кеша със страниците върху харддиска. Количеството данни, които може да се наложи да бъдат записани, може да бъде огромно - стотици мегабайти, дори гигабайти. Това се прави от нишката в ядрото "pdflush", когато количеството "мръсни" данни надмине границите, поставени в /proc/sys/vm. Сегашната pdflush система има недостатъци, най-вече в системите с няколко устройства за съхранение, които трябва да записват големи парчета от данни на дисковете. Тази реализация има някои недостатъци, описани в линковете по-горе, които предизвикват лоши резултати и зависване в някои ситуации. Новата система е проектирана от Jens Axboe (Oracle), като се фокусира около идеята да има отделна нишка за всяко устройство. pdflush вече я няма и е заменена от друга нишка - flush-MAJOR, в която се създават други нишки, когато има нужда данни да бъдат записани на някое устройство и след като си свършат работа се затварят. Новата система има доста по- добро представяне. За повече информация погледнете линка към източника.

2) Подобрения в Btrfs
Помощни линкове: 1 .
1. Добавена поддръжка на -ENOSPC
2. Подобрено изтриване на моментни снимки(snapshots) и поддялове (subvolumes)
3. Подобрена производителност при високо натоварване.

3) Kernel Samepage Merging
Помощни линкове: 1 , 2 .
Всички модерни операционни системи използват споделена памет, но виртуализацията не може да се възползва от това, дори и виртуалната машина да изпълнява няколко еднакви операционни системи. KSM позволява споделянето на такава памет между виртуализираните ОС. KSM демона(ksmd) периодично сканира райони от паметта, като търси страници с еднакво съдържание и ги слага в една, защитена от писане, страница. За тази страница се прилага правилото "копиране при писане" (Copy on write - COW), ако някой от процесирте иска да промени съдържанието й. Не се сканира цялата памет на компютъра, а само определени сектори, избрани чрез madvise(2). Резултатът е голямо намаление на използваната памет. За повече информация погледнете линка към източника.

4) Улеснена конфигурация на ядрото
Повечето хора използват ядрото, което идва с дисрибуцията им, но някои предпочитат да си прекомпилират свое. С добавянето на все повече и повече нови възможности ядрото стана трудно за конфигуриране, за това в 2.6.32 е добавена нова опция за компилиране - make localmodconfig. Тя пуска lsmod за да намери всички модули, които се използват, намира зависимостите им и прочита .config, като премахва всички ненужни модули. Така лесно и бързо се получава ядро, оптимизирано за вашата система.


Други подобрения:
1. В графичният стек са добавени Radeon r600/r700.
2. Добавен е ниско латентен режим на CFQ IO диспечъра.
3. Поддръжка на S+core архитектура.
4. Intel Moorestown, SFI (Simple Firmware Interface) и ACPI 4.0


Източник: kernelnewbies.org
Сваляне: kernel.org


Тагове:   Линукс,   новото,   ядро,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ismailov
Категория: Технологии
Прочетен: 341593
Постинги: 204
Коментари: 15
Гласове: 139
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930