Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2009 21:39 - 29 октомври наближава с него и убунту 9.10 префлед на новата система
Автор: ismailov Категория: Технологии   
Прочетен: 1642 Коментари: 0 Гласове:
0



здравеите тук поствам преглед на новата система убунту 9.10 кармик коала
източник ще посоча по долу а ето и ревюто:

Убунту 9.10 – какво ще ни предложи От svetli | image Версия за печат

След по-малко от месец на бял свят идва новата версия на Убунту – 9.10. В настоящата статия съвсем бегло ще ви запозная с нещата, които на мен като нормален потребител ми направиха впечатление.

 

  • Визуален облик

Видът на Убунту е освежен, като е направен с една идея по-стилен и същевременно е видна връзката с миналото.

Началната анимация и екрана за вписване:

image

image

Общ вид на работния плот:

image

По-тъмна тема за прозорците и контролите и чисто нова тема за иконите – Humanity:

image

Добър набор от предварително достъпни теми и тапети и (най-сетне) предлагана възможност за изтегляне нови от Интернет:

image

  • Приложения

Усъвършенствано е управлението, създаването, свързването и показването на мрежи. Сега при свързване към нова безжична мрежа, вече не е необходимо вие да посочвате технически подробности за типа на мрежата, криптирането и т.н. Вместо това просто трябва да въведете паролата за тази мрежа. Новост е възможността да имате директен контрол от настройките върху използването на протокола IPv6. Приятно освежен е начинът, по който се показват наличните мрежи и текущата, към която сте закачени. Текущата мрежа е много по-ясно видима от пръв поглед и освен това можете директно да прекъснете връзката с нея от показващото се меню.

Новият, по-удобен Мениджър на мрежи:

image

Развитие към по-добро може да се види и при управлението на Bluetooth устройства. Вече се поддържат много повече устройства, предварително обособени в отделни профили – телефони, слушалки, мрежи, мишки, клавиатури, компютри, принтери, камери…

Мениджъра на Bluetooth устройства в действие:

image

Съвсем различно спрямо досега е управлението и настройката на звука. Сред новите неща тук (освен интерфейса) са възможността за задаване на различна сила за звука на отделните приложения, пуснати по едно и също време; контрол върху басите, силата и разпределението на звука при многоканални системи.

Панелът за настройка на звуковите устройства:

image

Новост е интегрираната услуга Ubuntu One. Това е нова безплатна услуга, чрез която можете да синхронизирате файловете си между различни компютри с Убунту. За целта разполагате с 2ГБ онлайн пространство (налична е и платена версия с 50ГБ), заделено на сървър в Интернет. Услугата е много прозрачно интегрирана във файловия мениджър и за вас ще изглежда, че все едно работите със съвсем обикновена папка на компютъра. Поставяте нещо в нея и то автоматично ще се синхронизира на всичките ви Убунту компютри с инсталиран клиент Ubuntu One.

Синхронизация на файлове чрез Ubuntu One:

image

Ново приложение за Убунту е и наличният инструмент за управление на дискове. Той предоставя възможност за следене състоянието на дисковете чрез технологията S.M.A.R.T., монтиране, демонтиране, поставяне на етикет, промяна на типа на дяла и др.

Новият инструмент за дискове:

image

Сред основните приложения има една замяна. Стандартната в предни издания програма за моментални съобщения Pidgin е заменена с нова – Empathy. Двете програми програми си приличат като начин на работа и възможности, но след не малко умуване и противоречия Empathy беше избрана като по-перспективен вариант. Някои от нещата, които тя ще предложи са видео и аудио разговори, а на по-късен етап и споделяне на екран с други хора от списъка с контакти.

Empathy като заместник на Pidgin:

image

Още една съвсем явна замяна се набива веднага на очи – досега съществуващият прост инструмент за Добавяне/Премахване на програми е заменен от Ubuntu Software Store. Приложението ще се стреми да предложи още по-лесно (не, че досега не беше…) търсенето на определена програма сред морето от предлагани за Убунту, показване на информация за нея и инсталирането – всичко това само с 2-3 цъкания с мишката.

Ubuntu Software Store при преглед на множество програми:

image

Подробно показване на информация за дадено приложение:

image

Някои новости ще ви направят впечатление още при инсталиране на Убунту на твърдия диск. Едно от тях е възможността за криптиране на цялата домашна папка. Това би осигурило допълнително ниво на сигурност за тези, които се нуждаят от него.

Възможност за криптиране на домашната папка:

image

Друга по-скоро козметична, но все пак приятна (особено за новите потребители) новост, е показването на екрани с кратка информация за най-важното за Убунту по време на инсталирането.

Информация за Убунту по време на инсталирането:

image

image

Описаните дотук промени и новости далеч не претендират да са изчерпателен и представителен списък. Цялата работна среда е обновена, което значи, че ще получите последните версии на много от приложенията – напр. OpenOffice.org 3.1 и Firefox 3.5. Освен това Убунту идва и с ново ядро (2.6.31), в което за пореден път е осигурена поддръжка за множество нов хардуер и са оправени известните грешки и пролуки в сигурността. За пореден път е съкратено времето за начално зареждане. Има подобрени свободни драйвери за видео картите на Intel и Ati… Мога да продължа и още, но смятам, че описаното дотук дава ясно индикация за едно – Убунту измина дълъг път  и един сериозен кандидат за вашата нова (или текуща) система.

В момента можете да изтеглите първата бета версия на Убунту 9.10. Имайте едно наум, че това все още  не е финална версия и не е препоръчително да я използвате на важни машини. С това оставащо в сила, все пак искам да споделя, че поне по време на персоналните ми тестове, включващи настолен компютър (с процесор Core2Duo и видео карта nvidia) и нетбук ЕееРС 701, Убунту се държеше превъзходно и не натъкнах на никакви спънки.

Финалната версия излиза на 29 октомври тази година.

източник
http://skss.learnfree.eu





Тагове:   октомври,   новата,   Него,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ismailov
Категория: Технологии
Прочетен: 341475
Постинги: 204
Коментари: 15
Гласове: 139
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930