Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2009 02:42 - от къде да си намирам информация за линукс
Автор: ismailov Категория: Други   
Прочетен: 582 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.10.2009 02:54


Има хора по света, които мразят да четат. Имах съквартирант преди няколко години, който не беше прочел нито една книга откакто беше завършил училище и ми беше казал, че никога не е имал желание да прочете някоя друга (да, той говореше сериозно). Това са този тип хора, които обикновенно се оплакват, когато трябва да управляват мрежата без GUI (graphical user interface - графичен потребителски интерфейс). Аз ви предупреждавам сега, че получаването на помощ в Linux е свързано с четене... а понякога и с много четене. За тези от вас, които тези думи не ги плашат, Linux и неговата общност ще са от голяма полза.

Когато опрете до някакъв проблем, първо трябва да се опитате да го решите сами. Основната причина за това е, че при търсенето на решение на даден проблем вие ще получите още известно количество полезни знания. Потърсете из старите форуми и нюзгрупи в интернет преди да публикувате там вашия проблем. Като начинаещ вашият въпрос сигурно е един от тези, на които е отговаряно вече хиляди пъти. Вашата следваща задача, когато молите за помощ е да се опитате да се предпазите от получаване на RTFM (което означава Read The Fucking Manual - мисля, че преводът е излишен :) ). Докато не се опитате да решите проблема си сам, никой няма да тръгне да ви помага.

Източници на информация:

  • Ключът Help
  • Man страниците (произлиза от Manual - ръководство)
  • Документи
  • Howto (How to do... - Как да направя...)
  • Книги
  • Нюз групи
  • Интернет
  • Потребителски групи

Ключът Help: Повечето команди от програмния ред поддържат ключа --help, за да дадът списък от указания за тяхното използване. Например, за да получите помощ от командата ls напишете ls --help и натиснете Enter. Ако hepl ключа не ви даде информацията, която искате или ако вие имате нужда от по-пълни обяснения, вие може да проверите дали командата е включена в man страниците.

Man страниците: Постепенно ще обикнете man страниците. За да потърсите документация за дадена команда напишете man и натиснете Enter. Например, за да отворите manual pages за командата mount вие трябва да въведете man mount (комбинация от думи, която би изгонила баптистките фундаменталисти далеч от Linux).

Управлението на man страниците е лесно. Можете да преминавате през страниците с клавишите нагоре/надолу. Натиснете шпация, за да отидете на следващата страница. За да търсите дума напишете / и натиснете Enter. Натиснете n, за да откриете следващата поява на думата (N за предишната). Натиснете q за да излезете.

Документи: Вашата Linux дистрибуция ще дойде с много документация; проверете дали сте я инсталирали. В RedHat (а и в повечето от другите Linux дистрибуции) документацията може да бъде намерена в директория /usr/doc. /usr/doc ще съдържа поддиректории за всеки инсталиран от вас пакет (програма, която е част от дистрибуцията) и във всяка от тях ще има помощни файлове за съответните пакети. В допълнение ще откриете FAQ (frequently asked questions), HTML и HOWTO директории. Тези файлове могат да бъдат разглеждани от командния ред чрез написването на less . Може да ги разглеждате по няколко начина през XWindows включително през web browser (както е обяснено в HOWTO секцията по-надолу), чрез щракване с десен бутон и избиране на View, или с текстови редактори като gnotepad+ или kedit.

Howto: Linux Howto е колекция от ръководства, които ви водят стъпка по стъпка при конфигурирането и настройването на различен хардуер и услуги. Вие може да намерите списък на всички Howto-та, като последвате препратката от моята страница с препратки. Вие също така може да намерите Howtо на вашия диск, ако сте избрали да инсталирате документацията, която идва с вашата Linux дистрибуция.

За да видите Howto, инсталирано на вашия диск, само посочете на вашия браузър тяхната директория. На моя Red Hat компютър те са в директория /usr/doc/HOWTO/. Red Hat също така бяха достатъчно добри, за да включат и index.html ( index.html е стандартното име на първата web страница на всеки сайт, който браузвате). Така че отворете браузера (Netscape или даже Gnome или KDE файловите мениджъри) и адреса http://www.whatever със /usr/doc/HOWTO/INDEX.html за да разгледате вашите HOWTO. Моля запомнете, че Linux е чувствителен към малки/главни букви. Ако не можете да ги намерите пробвайте да ги потърсите със:

find / -iname *howto*

Ако все още нямате конфигуриран XWindows вие все още може да разглеждате html файлове с текстов браузър като lynx. Въведете:

lynx /usr/doc/HOWTO/INDEX.html

Lynx ще ви покаже командите, когато трябва да се използват.

Книги: Аз открих, че разчитам на Интернет, Маn страниците и howto много повече отколкото на книгите. Но все пак аз съм книжен червей и не мога да се сдържа да не си ги купя като ръководство. Ако сте напълно незапознат с Linux може да започнете с книга от типа "Linux for Dummies" (Linux за глупаци). Аз започнах с книгата на Michael Kofler "Linux", която беше доста добра (всъщност тя излезна във второ издание точно след като аз си купих пъртото). Аз открих, че книгите публикувани от O"Reilly са основно много хубави. Самият Tim O"Reilly е пропагандатор на Linux, така че той различава добрия материал от буклука. За материал свързан със сигурността книгата "Maximum Linux Security" от анонимен автор (публикувана Септември 99 година) е задължителна за прочитане. "Linux in a Nutshell" (Linux накратко) от O"Reilly е много добро ръководство. Тя изброява всички команди и опциите им, които някога бихте искали да знаете... особенно полезно, ако Linux е нов за вас и не знаете даже кои команди да опитате, и за кои да търсите Man страници.

Нюз групи: Новинарските групи са най-подходящото място, където може да отидете, ако искате да намерите решение на някой критичен и сложен проблем, който не е описан в документацията или искате да зададете някакъв въпрос. Новинарските групи са форуми с много различни теми, където хората обявяват своите въпроси, на които други биха могли да отговорят.

Първото, което трябва да проверите, е дали някой вече не е поставил вашия въпрос. Старите съобщения на новинарските групи са архивирани на www.deja.com. Разгледайте този сайт, за да видите дали отговора на вашия въпрос не е вече там. Ако не го откриете, трябва да конфигурирате своя мрежов нюз клиент и да поставите въпроса си лично. Това не е по-трудно от конфигурирането на вашия e-mail клиент.

Добри четци на новинарски групи се доставят заедно със StarOffice, Netscape и KDE (в KDE трябва просто да щракнете на нюз клиента от подменюто Internet programs на главното меню). Когато стартирате всяка от тези програми за пръв път, тя ще ви пита за информацията, от която се нуждае за да може да работи. Трите съществени неща, от които се нуждаете за да накарате вашия нюз клиент да работи са вашия e-mail адрес и имената на NNTP и SMTP сървърите на вашия интернет доставчик. Ако сте потребител на Mindspring то вашия NNTP ще бъде news.mindspring.com, а вашия SMTP сървър - mail.mindspring.com.

Няколко думи за етикета, използван в новинарските групи могат да бъдат от помощ.

1. Добрите мъже и жени, които поддържат новинарската група не работят за вас. Така че бъдете любезни.
2. Търсете предишни отговори, за да видите дали решението на вашия проблем вече не е било намерено.
3. Дайте кратко описание на проблема в заглавието на вашето съобщение. Малко хора четат съобщения със заглавие "ПОМОЩ!".
4. Ако знаете отговора на нечий друг проблем - помогнете.
5. Помнете, че това което напишете ще бъде архивирано завинаги. Недейте да пишете неща, които биха могли да ви пречат десет години напред.

Интернет Потребителски групи: Потребителските групи могат наистина да ви накарат да се почувствата все едно сте се присъединили към някаква нова култура. Това са групи от Linux потребители, работещи във вашата област, които се срещат и си изпращат e-mail един на друг в обединеното търсене на световно господство. Обикновено вие можете да влезете в мейлинг листата или даже да участвате в срещи...със хора, които обичат Linux и живеят точно до вас. Потребителските групи ще ви помогнат да разберете, че не сте сам във вашите склонности; че има и други хора, които преминават точно през същите неща. Вие може да намерите близко разположена до вас група тук: www.linuxjournal.com/.

От преводача: В SuSE Linux, а предполагам и в останалите Linux дистрибуции има още един източник на информация - т.нар. info страници. Man страниците на някои програми вече не се поддържат т.е. не се обновяват, но info страниците се поддържат изцяло. Стартират се така: info команда, т.е. info ls, info find. Съдържат много подробна информация под формата на препратки. До дадена препратка можете да достигнете, след като преместите курсора върху нея и натиснете Enter.

Помощна информация за Linux в Интернет:

1. http://www.linuxdoc.org - eдна от най-важните страници за всеки Linux маниак - съдържа всички HOWTO и основни ръководства за работа с Linux.
2. http://www.linux.org.ru:8100/books/ - руски превод на голям брой от HOWTO и ръководствата за Linux, включени в http://www.linuxdoc.org
3. http://jgo.local.net/LinuxGuide/ - Ръководство за използване на Linux - кратко и много подходящо за начинаещи.
4. http://www.troubleshooters.com/linux/index.htm - препратки към други страници с помощна информация.
5. http://www.linuxpapers.org/index.html - много интересни съвети.
6. http://www.linuxstart.com/documentation/ - препратки към цялата помощна информация за Linux.
7. http://www.securityportal.com/lasg/ - сигурността в Linux.
8. http://www.devshed.com/ - много ръководства за PHP, Perl, MySQL и всичко друго, необходимо за създаване на web страници.
9. http://www.linux-bulgaria.org/tutor/index.html - Първият учебник за Linux на български!
10. http://linux.home.bg/projects/bldp - проект за превеждане на документацията на Linux на български.


Тагове:   Линукс,   намирам,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ismailov
Категория: Технологии
Прочетен: 341404
Постинги: 204
Коментари: 15
Гласове: 139
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930